Sosyal Medya

Dünya

NetanyahuÂ’yu AteÅŸkese Zorlayan Ekonomik Zarar

NetanyahuÂ’yu AteÅŸkese Zorlayan Ekonomik Zarar



Ä°ÅŸgal rejimiyle yaÅŸanan ölüm kalım savaşında Gazze halkı zafer kazandı. Gazze halkının zaferi, Siyonistlerin alışık olmadığı üç ana konuda kendini gösterdi. Bu üç konu Siyonist toplumun zarar ettiÄŸi, kaybettiÄŸi ve fazlasıyla etkilendiÄŸi hususlardır.

Bunların ilki, iÅŸgal rejiminde öldürülme, yaralanma ve esir alınmayla kendini gösteren insan kaybı.

Ä°kincisi, Gazze sınırına paralel yerleÅŸkelerde yaÅŸayanların zorunlu kaçışları ve saatlerce kuzey bölgelerdeki sığınıklarda mahsur kalmalarıyla sonuçlanan zarar,

Üçüncüsü, Gazze’deki sivillere yönelik barbar saldırıları, katliam ve cinayetleri nedeniyle iÅŸgal güçlerinin dünyada Nazi olarak isimlendirilmeleri ve dünya kamuouyunun aleyhlerinde bir tavır sergilemesidir.

Bu zararlara savaşın getirdiÄŸi ekonomik fatura, yedek askerlerin savaÅŸa çağırılmasıyla gelen mali yükler, depolardaki silah, füze, mühimmatın tükenmesiyle ortaya çıkan ekonomik giderleri de eklemek gerekir. Ä°ÅŸgal rejimiyle bu rejimi destekleyenlerin ön görüsüne göre bu savaÅŸ bir iki haftayı geçmeyecekti ve savaÅŸtaki kaybı da bazı zengin Araplar karşılayabilecekti.

Hepsi de bu savaşın getireceÄŸi mali faturanın birkaç milyar Åžikeli geçmeyeceÄŸini düÅŸünüyordu. Gazze savaşı, Hamas’ın tasfiye edilmesi, silahsızlandırılması ve teslim olmasını saÄŸlayacak kadar büyük bir ganimetle bitecekse birkaç milyar ÅŸikellik bir faturayı ödemek zor olmayacaktı.

Ancak Gazze’de rüzgâr zalimlerin arzu etmediÄŸi bir ÅŸekilde esmeye baÅŸladı. SavaÅŸ bir ayı geride bırakınca iÅŸgal rejimi, doÄŸrudan veya dolaylı zararının gittikçe büyüdüÄŸünü ve milyarları aÅŸtığını, buna karşılık direniÅŸin gücünde gevÅŸeme, zayıflama, tükeniÅŸ, maÄŸlup olma veya iç cephesinde dağılma ve bölünme emareleri görülmediÄŸini gözlemeye baÅŸladı. Yediot Ahronot gazetesi iÅŸgal rejimindeki bütçe açığının 40 milyar Åžikel’e yükselmeye baÅŸladığını belirterek, önlem alınmazsa dış sermaye merkezlerinden borç almak zorunda kalacağı uyarısında bulunmuÅŸtu.

Ağır borç altında olan Amerika’nın böyle bir parayı vermesi beklenmezken, Siyonist rejimin önünde tek seçenek olarak kendisini savaÅŸta destekleyen zengin Arapların kapılarını çalmak kalıyor. Acaba zengin Araplar arzularını gerçekleÅŸtirmeyen bu savaşın maliyetini karşılamak için bu parayı verecekler mi?

Yediot Ahronot gazetesi, iÅŸler çığırından çıkmadan Netanyahu’nun ateÅŸkes istemesine yol açan ekonomik zararları ÅŸöyle sıralıyor:

1.Güvenlik nedeniyle meydana gelen zararlar. 9 Milyar Åžikel olarak tahmin edilen bu zarara ek olarak iki aydan daha az süre için çaÄŸrılan yedek askerler için de 12 milyar Åžikel zarar meydana geldi. Åžayet bu süre daha da uzasaydı, ekonomik zararın boyutu kuÅŸkusuz daha korkunç olacaktı.

2.Sanayi alanındaki zarar, kara harekatının durdurulması kararına kadar 1.2 milyar Åžikel’e ulaÅŸtı. Ä°ÅŸçilerin iÅŸe gidememeleri nedeniyle üretim %60 oranında azaldı. Tankların direniÅŸ güçleri karşısında gördüÄŸü zarar ise sanayinin zararını uzun vadede daha da hissettirecektir.

3.Emlak sektörü tam bir durgunluk yaÅŸadı. Güney bölgede bu talep sıfır noktasına gerilerken, araç alımında %15 düÅŸüÅŸ oldu.

4.Otellerde hizmet oranı %30 oranında gerilerken, sahil kesiminde bu oran %90’ı buldu. SavaÅŸ nedeniyle turistlerin bölgeyi terk etmeleri sonucu turizm sektörü tam manasıyla çöktü. Önceki yıllara göre gelen turist sayısında %25 oranında bir azalma oldu. Oteller gördükleri zararın karşılanmasını istediler.

5.SavaÅŸ zamanında üretimin önemli ölçüde azalması sebebiyle iÅŸgal rejimi bu alanda da büyük zararlar gördü. Haliyle bu zarar vergilere de yansıyacaktır.

Filistin direniÅŸinin kazandığı her ÅŸey iÅŸgal rejiminin zararı olarak karşımıza çıkmaktadır. Filistin direniÅŸinin dolayısıyla Filistin halkının kazanımlarını ise;

Balıkçılar için avlanma sahasının 12 mile çıkarılması,

Filistinlilerin limanının açılması için ısrarlı davranmaları,

Savaşın sonunda iÅŸgal rejiminin esir düÅŸen askerlerini geri almak için esir takası anlaÅŸmasını imzalamak zorunda kalacak olması,

Ä°ÅŸgal rejiminin sınır kapılarının açılmasını kabul etmesi,

Dünya halklarının Gazze halkıyla daha önce görülmemiÅŸ bir dayanışma içine girmesi, onu sahiplenmesi, sempati göstermesi, yıkılan binaların yeniden inÅŸa edilmesi için gereken yardımı yapmaya hazır olduÄŸunu ortaya koyması bu kazanımlardan sadece bazılarıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.